01 srpnja 2012

"Gladijatori" u Beogradu, 1. dan




Ragbi Klub "Gladijatori" iz Devente ima priliku da predstavlja BiH ragbi na do sada najvećem održanom međunarodnom turniru u ragbiju sedam u ovome dijelu Evrope. Pored Gladijatora na turniru "Mozzart Beogradski Pobednik 2012" u seniorskoj konkurenciji još učestvuju ragbi ekipe iz Škotske, Švajcarske, Rumunije, Austrije, Hrvatske i Srbije . Paralelno, na pomoćnom terenu se održava turnir za juniore na kome učestvuju još i ekipe iz Italije.

Turnir je počeo prijemom u ambasadi Velike Britanije gde je rukovodstvu svih ekipa predstavljen turnir sa posebnim osvrtom na Olimpijadu 2016 kada će se ragbi sedam ponovo vratiti u porodicu Olimpijskih sportova. 

Čast da prvom utakmicom otvori turnir pripala je ekipi Gladijatori koji su se protiv favorizovanog domaćina, osvajača duple krune 2012 u Srbiji, višegodišnjeg finaliste Regionalne Lige, RK Pobednika, beogradskoj publici predstavili na najbolji način. Uprkos porazu rezultatom 17-5, borbenost i dobre akcije mladih ragbista iz Bosne i Hercegovine nagovijestili su dobar rezultat na turniru.

To se potvrdilo u drugoj utakmici kada je lako pobjeđen jedan od najstarijih i najuspješnijih klubova na ovim prostorima, beogradski Partizan rezultatom 28-10.

Najteži ispit Gladijatori su imali u trećoj, poslednjoj utakmici prvog dana turnira sa izuzetno jakom Reprezentacijom Zagreba. Tokom većeg dijela utakmice, Gladijatori su vodili 5-0, imali veći posjed lopte i uz veliku podršku publike sve je "mirisalo" na najveće iznenađenje na turniru. Da se to ne desi, pobrinuli su se iskusni reprezentativci Hrvatske i Zagreba koji su uspjeli u posljednja dva minuta da preokrenu rezultat  za konačnih 5-10 za Reprezentaciju Zagreba. 

Drugi dan turnira, posljednju utakmicu u grupi, "Gladijatori" igraju sa ekipom Navodari iz Konstance, Rumunija, kao i borbu za konačan plasman na turniru.

Peca Stanić

**************