12 kolovoza 2011

In memoriam Raif Hadžić

Umro prvi bh ragbijaš Raif Hadžić

Zenica, 12.augusta – U Sarajevu je u 71. godini iznenada preminuo jedan od prvih bh  ragbijaša i istaknuti sportski radnik Raif Hadžić. 

            Hadžić je počeo igrati ragbi kao student u Ljubljani, a nakon završetka studija i povratka u Zenicu sa prijateljima u martu davne 1972.godine osniva prvi ragbi klub u kojem je bio igrač i član uprave. Poslovi u nekadašnjem PTT BIH, danas BH Telekomu, mladog inženjera Hadžića odvajaju od treninga, ali je nastavio raditi kao sportski radnik u Ragbi klubu Čelik, gdje je jedno vrijeme obavljao i dužnost predsjednika.
Sa ragbi prijateljima je u maju ratne 1992. godine na historijskom sastanku formirao prvi granski sportski savez u Bosni i Hercegovini, i izabran je za prvog predsjednika Ragbi saveza BiH. Svojim autoritetom među ragbijašima izborio je da se istog mjeseca na kongresu Evropske ragbi federacije za stalnog člana primi i novoformirani Ragbi savez BiH, kao sportska institucija nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

Sugrađani i prijatelji pamtiti će Raif Hadžića kao tihog i vrijednog sugovornika, kao marljivog sportskog radnika i brižnog oca i supruga. Ragbi prijateljima će ostati u sjećanju kao izuzetan zaljubljenik u ragbi sport, a oni stariji ragbijaši zapamtili su ga kao odličnog saigrača i druga.

Sahrana Raifa Hadžića biće obavljena na gradskom groblju Prašnice u Zenici u subotu 13.08.2011. godine u 17 sati. Pogrebna povorka polazi ispred kapele groblja. Prijevoz obezbjeđen ispred RK.Bosanka sa polaskom u 16,30 sati.(Zeda)

***************************