16 svibnja 2011

Ragbi klub Sarajevo piše istoriju u Crnoj Gori






Akteri prvog zvaničnog ragbi meča u Crnoj Gori nakon intoniranja državnih himni bili su gosti iz Sarajeva „Sarajevo Dragons“ i novoformirani Ragbi klub „Arsenal“.
Nakon odigravanja prve fudbalske noćne utakmice pod svijetlima u ovom dijelu Evrope, na terenu jednog od najstarijih fudbalskih klubova u Crnoj Gori, tivatskog Arsenala opet su se ispisivale stranice istorije.

Akteri prvog zvaničnog ragbi meča u Crnoj Gori nakon intoniranja državnih himni bili su gosti iz Sarajeva „Sarajevo Dragons“ i novoformirani Ragbi klub „Arsenal“.

Iako je rezultat bio 0:22 za mnogo iskusniju i uigraniju gostujuću ekipu, publika na stadionu u parku vidjela je dosta lijepih poteza koji krasi jedan od najpopularnijih kolektivnih sportova na svijetu, istrčavanja, dodavanja, tačdauna.

„Zadovoljan sam prikazanom igrom iako treniramo svega šest sedmica. Bila je to čista utakmica. U uvodnom meču sa sedam igrača dosta smo dobro igrali, ali u glavnom susretu sa 15 igrača nijesmo imali šanse jer su gosti ipak profesionalna ekipa“, rekao je nakon susreta „kouč“ RFC „Arsenal“, Majk Smit.

Iako su od ukupno 17 igrača većina lokalni momci, okosnicu ekipe čine podanici britanske krune iz Engleske, Australije i Novog Zelanda zaposleni u „Porto Montengru“.

Vedeta tima sa brojem „10“  bio je brzonogi Oliver Korlet, izvršni direktor „Adriatik Marinas“, ali je najviše aplauza publike izmamila Engleskinja manekenskog stasa i izrazitih atletskih sposobnosti koja je bila jedna od najistaknutijih igrača u duelima sa „jačim polom“.

Među lokalnim momcima prednjači par fudbalera Arsenala, a ostalo su mladići koji su ovaj sport zavoljeli putem filmova i televizije.

“Sve je počelo saradnjom između našeg kluba i firme Adriatik Marinas. Napravili smo poslovnu saradnju i mimo posla dogovorili ovaj meč. Pošto dosta igrača iz Engleske ovdje radi kojima je ragbi glavni sport, dogovorili smo susret i tek onda saznali da je ovo prva zvanična ragbi utakmica u Crnoj Gori. Ispisali smo sportsku istoriju vezanu za ragbi i nadam se da će ovaj klub postati pravi ragbi klub iz koga će iznići ragbi savez Crne Gore“, rekao je nakon meča trener i igrač „Sarajevskih zmajeva“, Damir Džanić. dodajući da su na poklon Tivćanima donijeli plavo–bijele dresove koje su igrači Arsenala nosili na susretu.

Trener tivatske ekipe Majk Smit kaže da će odigrati revanš meč u Sarajevu u cilju promocije ovog sporta, a do tada će vrijedno trenirati tri puta sedmično. „Vrata našeg kluba su otvorena za ljubitelje ragbija.

"I djevojke su dobrodošle jer to pravila dozvoljavaju“, kaže Majk.

U rukovodstvu ragbi kluba Arsenala kažu da će nakon ragbija u Tivtu uskoro početi da se organizovano igra još jedan engleski nacionalni sport, kriket. Do tada će se u Tivtu trenirati novi sport u Crnoj Gori za koji kažu vlada veliko interesovanje među mladima.



Prenešeno sa "Vijesti on-line"