27 kolovoza 2008

IRB - POKUSNE PROMJENE PRAVILA IGRE – ELV 2008

ELV 1 - Pravilo 6 – Dužnosnici utakmice

Kad linijske suce određuje organizator tj. ragbijaški savez, kvalificirane linijske suce nazivat će se pomoćnim sucima te im glavni sudac utakmice po svojem nahođenju može zadavati i druge dužnosti.

ELV 2 – Pravilo 17 - Mlin

Igrači koji tijekom trajanja mlina glavu i ramena ne drže na visini većoj od visine kukova više neće biti u prekršaju.

ELV 3 – Pravilo 17 - Mlin

Ekipa u obrani mlin može oboriti na tlo. To mogu učiniti hvatanjem protivničkog igrača u mlinu bilo gdje između ramena i kukova i povlačenjem tog igrača na tlo. Rušenje mlina na bilo koji drugi način i dalje će se smatrati nedopuštenim.

ELV 4 – Pravilo 19 – Aut i skup aut

Ekipe više neće smjeti dodavati loptu u svoj prostor 22 m i onda izravnim šutem lopte u aut pokušati steći terensku prednost.

(u tom slučaju aut je u ravnini pucača)

ELV 5 – Pravilo 19 – Aut i skup aut

kod brzog izvođenja auta, igrač više neće loptu morati ubacivati ravno po crti auta (okomitoj na crtu granice igrališta). Ako je moguće steći prednost izravnim dodavanjem lopte suigraču koji se nalazi iza crte auta, taj potez smatra se dopuštenim. Lopta još uvijek mora preletjeti najmanje 5 metara prije nego padne na tlo ili dodirne drugog igrača.

ELV 6– Pravilo 19 – Aut i skup aut

Broj igrača u autu ekipe koja ne ubacuje loptu u aut više ne ovisi o broju igrača u autu ekipe koja ubacuje loptu u aut. Jedino ograničenje broja igrača u autu je to da svaka ekipa ima bar dva igrača koji sudjeluju u autu te da svi igrači koji sudejluju u autu moraju stati u prostor između crta 5 i 15 metara.

ELV 7 – Pravilo 19 – Aut i skup aut

Igrač koji iz skupauta prihvaća loptu ('spojka') mora stajati 2 m od crte auta.

ELV 8 – Pravilo 19 – Aut i skup aut

Igrač koji je protivnik igrača koji loptu ubacuje u aut mora stajati između crte 5 m i auta te od crte 5 m biti udaljen 2 m.

ELV 9 – Pravilo 19 – Aut i skup aut

Igrači u autu više ne moraju čekati da lopta napusti ruke ubacivača u aut prije nego uhvate suigrača koji će hvatati loptu ubačenu u aut.

ELV 10 – Pravilo 19 – Aut i skup aut

Igrači smiju podizati suigrača u autu. Ipak, igrači koji podižu suigrača s podizanjem moraju čekati da lopta napusti ruke ubacivača.

ELV 11 – Pravilo 20 – Skup

Kod skupa, obje grupe braniča (igrači koji ne sudjeluju u skupu) moraju se nalaziti 5 metara iza zadnjih nogu skupa.

ELV 12 - Pravilo 20 – Skup

Kao rezultat uvođenja crte izvan igra na 5 m iza skupa, potrebno je utvrditi crte izvan igre koje vrijede za spojke.

Primjer A

Spojka ekipe koja nije osvojila loptu smije pratiti loptu. Spojka mora ostati iza lopte koja mu predstavlja crtu izvan igre.

Primjer B

Spojka ekipe koja nije osvojila loptu smije se povući do crte izvan igre kod zadnjih nogu skupa, ali se ne smije udaljavati od skupa niti smije prijeći tu crtu izvan igre.

Primjer C

Spojka ekipe koja nije osvojila loptu u skupu smije se povući iza crte izvan igre koja se nalazi 5 m iza zadnjih nogu igrača skupa, ali kad to jednom učini, mora ostati iza te crte izvan igre dok skup ne završi.

ELV 13 – Pravilo 22 – Korner zastavica

Polaganje više neće biti poništeno ukoliko igrač koji nosi loptu prije polaganja lopte dodirne štap korner-zastavice, ali samo u slučaju da na i neki drugi način nije izašao izvan igrališta.

Polaganje lopte neće biti priznato ako se lopta položi uz štap korner-zastavice.

Ako lopta udari u štap korner-zastavice i odbije se nazad u prostor za igru, igra se nastavlja.

*********************************

Zagreb; 26.08.2008 godine

Preveo: Predsjednik Zbora ragbijaških sudaca Hrvatske Želimir Gavez v.r.

HVALA KIRBI !!!