19 veljače 2008

Super 14

U petak i subotu je zavrseno prvo kolo Super 14. Kao sto ste vec obavjesteni, ovogodisnji Super 14 se igra po eksperimentalnim pravilima. O tim eksperimentalnim pravilima cu nesto kasnije, no dopustite mi da kazem kako izgleda igra sa tim novim eksperimentalnim pravilima.

Igra doista izgleda mnogo brza i u odnosu na predjasnjih cca 30min ciste igre, sada je , po mojoj procjeni, cista igra uvecana za 25%. Kakve ucinke su donijela nova pravila. Kao prvo, mislim da je najvece ubrzanje donijelo ukidanja velikog broja kaznenih udaraca. Kao sto znate, po eksperimentalnim pravilima ukinuti su svi kazneni udarci osim za ofsajde, neulazenja kroz kapije i sve kazne koje se odnose na Pravilo 10 – Faul igra. Kazneni udarci su pretvoreni u slobodne udarce, pa nema vise suteva u aut, nego spojke nastoje da se okoriste na nespremnoj obrani protivnika kroz brzo izvodjenje slobodnih udaraca. Pa po ovim pravilima moglo se vidjeti obaranje raka, dosudjen slobodan udarac koji se odmah izvodi dok su jos igraci na tlu. Pravilo da nema unosenja lopte u 22m i onda sut za aut, takodje je dodao minutazu cistoj igri. Sada igraci pokusavaju da igraju niz polje, umjesto da vrate loptu u 22m za sut u aut. Ako su pod pritiskom i bez dobre podrske, igraci pokusavaju sutati u aut s tim da lopta prvo dodirne polje za igru, no ti su udarci vrlo cesto zavrsavali kao posjed protivnickog tima. I u skram autu se taktika nesto promijenila zbog pravila koje cu naknadno objasniti. Od svih ekipa, za pocetak, najupecatljiviji dojam je ostavila, po vecini, najbolja ekipa na svijetu “Crusaders” iz Cunterbury , NZ . Vrlo organizovana igra sa izvrsnim linijama i uglovima trka. Jednostavno su samljeli “Brumbies” iz Canbere. Mora se takodje reci da je vidjeno dosta novih faca i malo reprezentativaca sve tri drzave koji su uglavnom otisli za angazmanima u Evropi, a neki su se i povukli. Ipak je RC Crusaders sacuvao najvise od proslogodisnje postave. Na klupi “Sharksa” iz Durbana je bio francuski reprezentativac Michalak.

A sada nesto o eksperimentalnim pravilima. Ona su nesto izmjenjena u odnosu na objavljeno. Kao prvo, zastavice na sjecistu linije skora i linije mrtve lopte sa linijom auta nisu odmaknute, no su na istoj poziciji kao i prije. No i tu postoje izmjene pravila. Malo sam kasno ukljucio TV kada se to objasnjavalo i pokupio sam otprilike slijedece: pravila u pogledu dodirivanja osta kao i prije; polaganjem lopte na stap zastavice na mjestu gdje ulazu u tlo sada se priznaje kao zgoditak; ako sutnuta lopta udari u korner zastavicu i odbije se u polje za igra, lopta je za igru.

Kao sto znate kod prekida/obaranja je i prije postojala obaveza za ulazak kroz kapiju. No sada kod obaranja postoji i ofsajd linija, pa sada igraci koji su se nasli u ofsajdu kod obaranja ne mogu igrati dok se ne vrate nazad. Prije je postojala obaveza ulazenja u prekid kroz kapiju, a na slici dole mozete vidjeti kako sada stvari stoje sa uvodjenjem linije ofsajda.




Kod skrama je uvedena ofsajd linija na 5m od zadnjih stopa suigraca ukljucenog u skram.









U skram aut je, osim ukidanja odredjivanja maksimalnog broja ucesnika od strane ekipe koja ubacuje u skram aut,ogranicenja kod brzog ubacivanja u skram aut i stajanja spojki na 2 m od skram auta, uvedena jos jedna novina koja se odnosi na igraca koji stoji u 5m kanalu. Taj igrac takodje mora stajati na minimum 2m od linije 5m. Kao sto znate mnogi su klubovi tog istog igraca u nekim svojim varijantama koristili kao dizaca, ali to sada vise nece biti u mogucnosti.



To je otprilike to u pogledu prvog kola Super 14 i novih eksperimentalnih pravila.

U zdravlje!

Sreto Cadjo