12 lipnja 2018

Sarajevo domaćin Evropskog prvenstva u ragbiju


Prema odluci donesenoj na Generalnoj skupštini Rugby Europe-a u Luxemburgu u junu 2017., Sarajevo je domaćin Evropskog prvenstva u ragbiju, koje će održavati 23. i 24. juna 2018. godine na stadionu “Otoka”. 
U borbi za prvaka evropske Konferencije 1 učestvovat će reprezentacije Moldavije, Turske, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Slovačke, Finske, Norveške, Češke, Monaka, Austrije i Bosne i Hercegovine.



Ekipa Bosne i Hercegovine sastavljena od igrača koji nastupaju u domaćem prvenstvu pojačana je igračima koji nastupaju u evropskim ligama kao što su Slovenija, Francuska, Italija i Njemačka.


Ambicije selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirsada Fetića su plasman u finale Evropskog prvenstva Sarajevo 2018. i prelazak u takmičarsku grupu MEN7S -TROPHY, iznad koje postoji jedino prva liga Evropskog ragbija, Men 7S –GPS (Grand Prix Series).


"Želimo iskoristiti domaćinstvo Evropskog prvenstva i pokušati obezbjediti ulazak u finale turnira u Sarajevu te prelazak u višu jakosnu skupinu. Igrači su maksimalno motivisani i s nestrpljenjem čekaju 23. juni." - izjavio je Fetić.



Organizacija Evropskog prvenstva u ragbiju je velika odgovornost i čast za Ragbi savez Bosne i Hercegovine (RS BiH). Imajući u vidu da su u Savezu samo dvije profesionalno zaposlene osobe, veliki doprinos ovom značajnom projektu su dali volonteri kojima dugujemo veliku zahvalnost. Također, zahvalni smo i Olimpijskom komitetu BiH, jer je prepoznao kvalitetu u radu Ragbi saveza i krunisao višegodišnju saradnju kroz Fond Solidarnsoti MOK-a aplicirajući na projekte Team Support Grant i uvrstivši RS BiH. Bez te pomoći bi bilo zaista teško iznijeti projekat Evropskog prvenstva u Sarajevu.” - izjavio je predsjednik Ragbi saveza BiH Semir Mahić

Početak prve takmičarske utakmice je 23.6. u 10:00h, dok će finalna utakmica biti održana 24.6. u 17:30h