13 rujna 2013

Ragbi savez BiH "probio led"


Armin Berberović GS RgS BiH, Siniša Kisić-Predsjednik OK BiH, Prof.dr. Izet Rađo-potpredsjednik OK BiH, Semir Mahić-predsjednik RgS BiH, Marijan Kvesić-potpredsjednik OK BiH i Said Fazlagić-direktor sporta, međuarodnih odnosa i projekata i VD generalni sekretar OK BiH.

Ragbi savez Bosne i Hercegovine napravio je istorijski uspjeh i kao stalni član IRB-a, Internacionalne ragbi asocijacije, prvi ostvario sararadnju sa Međunarodnim olimpijskim komitetom i od Olimpijskog fonda solidarnosti dobio podršku za razvoj ragbija u Bosni i Hercegovinu čime je pozdravljen povratak ragbija u program Olimpijskih igara.  Olimpijska solidarnost podržava Nacionalne ragbi Saveze u cilju razvoja vlastite strukture i stvaranja platforme za razvoj ragbija u njihovim zemljama a imajući u vidu da „Ragbi 7“ debituje na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine. 

Predsjednik IRB, gospodin Bernard Lapasset je naglasio je da ovaj istorijski događaj istinski pokazuje pozitivan uticaj uključivanja ragbi sporta u olimpijske sportove što će neminovno dovesti do značajnog razvoja ragbi sporta u cijelome svijetu. Nadalje, on je rekao, da je “fantastično da već u prvoj godini programa Olimpijske solidarnosti jedan od članova IRB uz zajedničku akciju i podršku Olimpijskog komiteta BiH dobije ovakvu priliku i realizuje je u korist ragbi sporta.
 
Gospodin Douglas Langley, menadžer IRB razvojnog centra za Europu izražava ogromno zadovoljstvo zbog snažne saradnje Ragbi Saveza BiH i Olimpijskog komiteta BiH koja je usmjerena na razvoj ragbi sporta u BiH a posebno ga raduje što se to čini kroz program Olimpijske solidarnosti. 

Predsjednik Ragbi saveza BiH Semir Mahić je naglasio: „Mi u Ragbi Savezu BiH smo veoma ponosni i sretni što se i od strane IRB-a, najvišeg tijela ragbi sporta na svijetu, prepoznala naše želja i htijenje da unaprijedimo i omasovimo ovaj sport u našoj zemlji i da mu je pri tome omogućilo najsavremenije metode koje su danas poznate i primjenjive u ragbi sportu“.


***