20 travnja 2013

Ragbi, pobjeda BiH protiv Finske 19:15 (10:5)

***

Evropsko ragbi prvenstvo

BiH - Finska 19:15 ( 10:5)

Zenica, 20.aprila - Stadion SRC Kamberovića polje. Teren i vrijeme idealni za igru. Gledalaca oko 1000. Sudija Paulo Duarte (Portugal), pomoćnici Mirza Oruč (BiH) i Andrew Myrie. Delegat  Vidal Cruz (Švicarska). Žutih i crvenih kartona nije bilo.


BiH : Alić, Fetić, Pašić, Haračić Al., Pojskić, Hus, Keserović, Uzunović, Kapić, Vehabović 14, Marković, Tufekčić, Subašić, Tuka, Zadić 5, Mujić, Haračić Am., Vrebac, Spahić E., Spahić F. i Oruč. Trener Safet Ćerim.

Finska: Rainvouri, Salmivalle, Ryynanen, Devenyi, Salminen 5, Whitaker, Tikkanen, Konttila 5, Grader, Finell, Sariola, Lammi, Korhonen, Maepaa 5, Viljanen, Heinanen, Tuomaala O., Tyvi, Suskonen, Tuomaala I., Gregory i Guiban . Trener Davies Alistair.

    Ragbijaši Bosne i Hercegovine, nakon usopjeha protiv Luxembourga, zabilježili su još jednu važnu pobjedu u Prvenstvu Evrope  nadigravši reprezentaciju Finske rezultatom 19:15, poluvrijeme 10:5. Respektujući protivnika, kojem je također trebala pobjeda da se uključe u borbu za prvaka grupe 2D, naši reprezentativci su počeli bojažljivo i dozvolili su gostima da ba početku naprave 3:5, nakon čega su zaigrali poletnije i zgoditkom Zadića došli u vođstvo 10:5. Bila je to brza akcija naše linije u kojoj su Subašić i Tufekčić napravili nekoliko brzih driblinga, a branč zadiće je to sve pratio iz pozadine i u pravo vrijeme utrčao dobio pas od Tufekčića i poentirao. 


    U drugom dijelu utakmice gosti su počeli sa žestokim napadima, ali ih je brzo smirio naš trenutno najbolji igrač "Francuz" Armin Vehabović Guma, koji je sa dva izuzetno lijepa udarca iz odskoka, tkz. 'drop kick', digao gledalište na noge i povećao na 16:5. Ipak, uporni gosti se ne predaju zgoditkom Kontile smanjuju na 16:10, a zatim i zgoditkom Meapaa na 16:15. Do kraja su gledaoci vidjeli sjajnu igru obje momčadi u odbrani sa odličnim obaranjima na obje strane, a konačan rezultat postavio je Vehabović udarcen iz kazne, što je bilo dovoljno za 19:15 i pobjedu reprezentacije Bosne i Hercegovine. 


    U redovima reprezentacije BiH u drugom  dijelu se osjetio umor, ali i neigranje sarajevskog 'Engleza' Damira Jovanovića i Adisa Bašića u skupu. Sa igrom koja je prikazana možemo biti zadovoljni, a gledaoci su obje momčadi ispratili aplauzom. Sudija Paulo Duarte dobro je obavio svoj dio posla uz pomoć disciplinovanih igrača. (En.B.) 


***