10 ožujka 2013

Semir Mahić predsjednik Ragbi saveza BiH




Na godišnjoj skupštini Ragbi saveza Bosne i Hercegovine za novog predsjednika izabran je Semir Mahić iz Zenice, za podpredsjednika Sead Krupalija iz Sarajeva, a dužnost generalnog sekretara u naredne četiri godini ponovno će obavljati Armin Berberović.

       
U raspravi o postignutim jednogodišnjim rezultatima odato je priznanje dosadašnjem predsjedniku Šemsudinu Mehmedoviću i članovima upravnog odbora za doprinos u finansijskoj stabilnosti Saveza, koji je nakon dugogodišnje finansijske agonije napokon kalendarsku godinu završio u plusu. Ragbi savez u ovom trenutku nema dugovanja, što bi se, kada je u pitanju briga o sportu u BiH moglo dovesti u rubriku vjerovali ili ne. Protekla izvještajna godina obilježena je i ekspanzijom razvoja ragbija na području BiH, formirano je šest novih klubova Herceg u Mostaru, TRK u Tešnju, Warriors u Nemili, Tornado i Maršal u Sarajevu, i ženski klub ZSK Iris u Zenici.

Po prvi put u četrdesetogodišnjoj istoriji organizovanog igranja ragbiju u BiH na dužnost tehničkog direktora angažovano je profesionalno lice Danijel Keserović, trener juniorske reprezentacije BiH. Savez je uspio obezbjediti stalna sredstva za profesionalca koji će voditi brigu o stručnom radu u selekcijama i pomagati klubovima u svim segmentima struke.
       
Delegati Skupštine su usvojili prijedlog novog Statuta saveza, koji je usklađen sa predloženim izmjenama od strane Ministrastva pravde i prihvatili predloženi kalendar takmičenja svih kategogorija. Na zahtjev delegata upravnom odboru Saveza naloženo je da izradom nekoliko pravilnika reguliraju neke odnose i ovlaštenja koja su do sada bila u ingerenciji Skupštine, a usvajanjem novog statuta su prenesena u nadležnost izvršnih tijela. Na prijedlog delegata iz Dervente prihvaćene su inicijative za formiranje Fonda solidarnosti i Kluba ragbijaških legendi.
(Enes B., foto: Zeragbi)