08 listopada 2011

Dopis Marka Protege

Postovani,

Obracam Vam se sa prijedlogom da razmotrite aktiviranje Zenickih (BiH) ragbi veterana i prikljucite se novoosnovanoj Evropskoj organizaciji – EVRA, koju sam sa svojim ragbi prijateljima osnovao prosle godine.
Organizacija je registrirana kao neprofitna Evropska Sportska Organizacija Ragbi Veterana u Heidelbergu, a ja sam Sekretar ( i onaj tko me zna, motor svih akcija . . .)
Nas osnovni cilj je da ukljucimo u nas rad i akcije veterane tzv. „malih ragbi nacija“ u koje sigurno i BiH spada . . .

Zajedno sa RRC (Denis Velickovic) inicirali smo da klubovi koji se takmice pokusaju (s vremena na vrijeme) kao predigre organizirati veteranske i omladinske utakmice pred nastup kod kuce u RRC 2011/2012. – dopis u prilogu.
EVRA ima takodjer Licor Beirao European Series – lanac veteranskih turnira u Evropi ( 2011 – 26 turnira), u koji bi se i Zenica mogla 2012 ukljuciti jednim malim turnirom od 4, eventualno 6 momcadi. Ja licno bih vam u vasim nastojanjima pomogao . . . formular prijave Turnira je u prilogu.
Jedini uvjet da Zenicki veterani (ili vas Savez) postanu clan EVRA u 2012 ( godisnja clanarina je 100,- Eura), formular prijave u prilogu.

EVRA organizira Evropski Festival (ove godine bio je u Cascais – Portugal), slijedeci je 2013 (Juni) u Esztergomu (Madjarska), pa bi i to mogao biti poticaj (i Cilj) da se angazirate i aktivirate . . .

Od vasih daljih susjeda clanovi EVRA su vec Old Lions Zagreb, ZVRK*, Ragbi´59* (svi Hrvatska), Slovenija Oldies* – Bezigrad (Ljubljana), RC Dinamo Veterani* (Srbija).

Klubovi oznaceni sa * ili su bili u Portugalu (u Septembru) ili organiziraju (i organizirat ce takodjer u 2012) vlastite Mini Tunrire u sastavu LB European Series.

Od „daljih susjeda“ clanovi EVRA su Battai Bulldog i Esztergom Vitezeki Suzuki RFC (Madjarska), Dracula Old Boys (Bukurest), Lokomotiv RC Sofija, Donau Rugby (Bec) , Athens Spartans RFC (Grcka), Ottomans RFC Istanbul (Turska)  . . .
Sve detalje mozete vidjeti na nasoj webstranici www.evrugbya.org

U pripremi je i koncept sportsko-kulturne suradnje  EVRA – F.V.G. ( autonomna provincija Friuli-Venecija-Giulia, Italija) za 2012 na podrucju zemalja Balkana i bivse Jugoslavije.
Podpredsjednik EVRA je gosp. Elio De Anna , Ministar u vladi F.V.G. zaduzen za resore Sport, Kultura i Medjunarodni odnosi . . . talijanska ragbi legenda i moj dobar ragbi prijatelj (jos iz vremena mog aktivnog igranja za reprezentaciju Jugoslavije, Italija – Jugoslavija, Aosta 26. Novembar 1972!) . . .

Iz svega navedenog vidite da su “svi okolo vas” aktivni - iz svog iskustva znam da sve nije lako kako na papiru izgleda, ali vrijedi pokusati – vas rad ce se sigurno „isplatiti“.
Ne zaboravite – aktiviranjem veterana vracate ih nasem sportu, sto u krajnjem slucaju treba sluziti i na dobrobit vaseg Kluba, Ragbija u Zenici . . .

Ocekujem da mi se uskoro javite, naravno sa pozitvnim vijestima . . .

Ako imate dodatna pitanja, javite se.
Na nasu pomoc i potporu mozete u svakom slucaju racunati . . .

Unaprijed hvala uz sportski pozdrav,

Marko Protega, Secretary
Executive Board
European Veteran Rugby Association
E-mail: marko.protega@arcor.de
www.evrugbya.org  

***************************************