25 listopada 2010

Evropsko prvenstvu u ragbiju – grupa 3

Sjajna igra BiH

Bosna i Hercegovina – Slovačka 45 : 21 (26:0)

Zenica, 25. oktobar – Stadion Kamberovića polje. Gledalaca 1000. Sudija Raduta Cristian, Rumunija. Pomoćnici Senad Bajramović i Senad Čorić (BiH). Delegat George Bargaunas, Rumunija. Žutih i crvenih kartona nije bilo.

BiH: Bašić, Fetić, Pašić, Mujić, Pojskić 5, Razić, Ajanović, Turčinović, Spahić, Subašić 25, Hamzić, Glavaš 5, Marković, Kokić 10, Kapić A., Izić, Džanić, Stanković, Kavazović, Kapić M., Sinanović, Bureković i Zadić. Trener Safet Ćerim.

Slovačka: Bolla, Majkovsky 5, Silny, Hodan V., Hodan M., Pfeifer, Grunner 5, Mandičak 5, Puha, Kučera 6, Janžo, Pešir, Mihalik, Kubala, Mana, Mimalik, Mikulaš, Hyuben i Rinčo.

Sjajnom igrom, posebno u prvom poluvremenu, ragbijaši Bosne i Hercegovine zabilježili su značajnu pobjedu protiv reprezentacije Slovačke, u okviru Evropskog prvenstva – Divizija 3. Razigrana ekipa trenera Safeta Čerima već u petoj minuti je došla u vođstvo od 5:0 nakon čega je sa nekoliko odličnih prodora rezultat rastao do 26:0, sa kojim se otišlo na poluvrijeme.

U drugom dijelu utakmice domaćini su ostvarili 45:7, nakon čega je ritam nešto narušen zbog nekoliko taktičkih izmjena što su znalački iskoristili gosti i na kraju izborili časnih 45:21. U redovima pobjednika posebno se istakao na mjestu otvarača Sabahudin Subašić, koji je uz razigravanje ekipe postigao i značajnih 25 poena. Pored njega dobro su odigrali i igrači skupa, posebno Pašić, Mujić i Razić. Kod Slovaka otvarač Kučera nije bio dorastao našam otvaraču, ali je znalački u drugom dijelu vodio svoju ekipu i postigao šest poena. Utakmica se igrala u izuzetno teškim uslovima, jer je zbog kiše, koja je padala cijeli dan, teren bio blatnjav.

Turnir se nastavlja u četvrtak kada će snage odmjeriti Azerbejdžan i Slovačka, dok će BiH igrati protiv Azerbejdžana u nedjelju. Ovo je prvi od dva turnira, od kojih se drugi igra u Slovačkoj krajem 2011. godine, a pobjednik Divizije 3 će se direktno plasirati u Diviziju 2D, u kojoj se trenutno takmiče reprezentacije Luksemburga, Finske, Cipra, Grčke i Bugarske.(Zeda)

*****************************************