04 rujna 2009

Prva internacionalna ragbi utamica

Prvi tim Engleske 1871, na prvoj internacionalnoj utakmici protiv Škotske u Edinburghu. Prvi tim Škotske, Edimburgh, 1871. godine, mec protiv Engleske. Škotska je pobijedila sa 1 golom i 1 try (pokušaj) naspram 1 try.

Prvi internacinalni mec u ragbiju proizasao je iz izazova objavljenom u nedjeljnim sportskim novinama Bell's Weekly na 8 Decembar 1870 i potpisan je bio od strane kapetana pet Skotskih klubova koji su pozivali bilo koji tim “izabran iz cijele Engleske” da odigra mec po Ragbi pravilima u igri u kojoj je ucestvovalo po 20 igraca po timu. Utakmica je odigrana na Reaburn Place, Edinburgh, teren kluba Edinburgh Academicals, na 27. Mart 1871 godine. Engleski tim je nosio bijele dresove sa crvenom ruzom, a Skoti smedje dresove sa thistle (psikavica). Vec bijahu odigrana tri meca prema pravilima Association Football na Oval, London, godine 1870 i 1871

Kapetan tima Engleske je bio Frederick Stokes iz Blackheath, dok je kapetan Skotske bio Francis Moncrieff; glavni sudac je bo Hely Hutchinson Almond, ravnatelj koledza Loretto. Engleska je igrala u kompletno bijeloj opremi sa crvenom ruzom na dresu; Skotska je igrala u smedjim dresovima i bijelim kriket hlacama.

Utakmica je igrana u dva poluvremena, svako po 50 minuta i pobijedila je Skotska koje je postigla gol (try popracen konverzijom). Obe strane su postigle try (pokusaj) ali se nisu brojalijer su pretvaranja promasena.

U uzvratnom mecu na Kennigton Oval stadionu u Londonu 1872, Engleska je pobijedila.

Po prvim prvilima ragbija postizanja danasnjeg skora (try) davao je timu priliku (pokusaj) da skor potvrdi pretvaranjem te se tako i brojao. by Sreto *********************************************