31 kolovoza 2011

Ragbijaši Čelika u novu sezonu ulaze još stabilniji


  Članovi Ragbi kluba Čelik, jedan od najtrofejnijih klubova u Bosni i Hercegovini svih vremena, nakon reorganizacije tokom prvih šest mjeseci ove godine napravili su značajane takmičarske rezultate i zavidan organizacioni napredak.

U drugi dio godine ulaze sa velikim planovima u okviru takmičenja u Regionalnom ragbi prvenstvu, u kojem učestvuje 15 klubova iz sedam zemalja, a prvi meč igraju u Zenici sa grčkom Athena RC.

Ragbijaši proteklih godina imaju problem prostora za rad kluba, posebno u segmentu korištenja terena i svlačionica za treninge, a kao najveći problem istaknut je nedostatak rasvjete i reflektora u okviru Sportskog centra Kamberovića polje, tako da se tokom trenažnog procesa tokom jeseni, zime i proljeća nedovoljno trenira zbog otežanih uslova. Zbog ovih višegodišnjih problema trenutno se radi na izgradnji ragbi igrališta, koji bi u kasnijim fazama trebao da postane ragbi centar. Općina Zenica je za novo ragbi igralište dodijelila teren, a u klubu i Ragbi savezu BiH nastoje da obezbjede sredstva za gradnju.

Iako u svojim redovima imaju najveći broj igrača koji nastupaju u seniorskim reprezentacijama BiH u muškoj i ženskoj konkurenciji klub ima velikih problema sa finansiranjem, a troše deset puta manje nego ekipe iz košarkaškog ili rukometnog okruženja. Klub je za prvih šest mjeseci zabilježio minimalan gubitak petnaestak hiljada KM zbog finansijski obaveza koje su prenesene iz ranijeg perioda.

U takmičarskom smislu u Ragbi klubu Čelik nastojat će da u novoj takmičarskoj sezoni ponove uspjehe i okite se novim titulama prvaka, a prema planu stručnog štaba muška i ženska ekipa će se znatno podmladiti. Pripreme muške seniorske ekipe su već počele i trener Alen Tica na terenima Kamberovića polja svakondevno radi sa oko 35 kandidata za najbolji sastav. Ekipa ragbijašica će svoje treninge započeti početkom septembra i uključiti će se u regionalno takmičenje FEN lige. 

E.B.

**********************