10 prosinca 2009

Srednjoevropska ragbi liga

Sa sastanka u Zagrebu 05.12.2009. Csaba Mézes U novom prvenstvu 15 najboljih klubova

Zenica, 09.decembra – U narednoj sezoni Srednjoevropske ragbi lige CEE nastupiti će petnaest najboljih klubova iz Rumunije, Madžarske, Austrije, Češke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Srbije u ‘’ragbiju XV’’, dogovoreno je na sastanku koji se proteklog vikenda održao u Zagrebu.

Prema planu druge faze ‘’CEE Ragbi Lige’’ povjerenik takmičenja Csaba Mézes saopćio je da će klubovi zbog smanjenja troškova biti podijeljeni u tri grupe, a igralo bi se po jednostrukom bod sistemu i razigravanju za plasman.

‘’Nakon testne prve faze CEE ragbi lige naša je želja da u drugoj fazi takmičenja okupimo najbolje srednjoevropske klubove, koji će se u trećoj fazi pojačati klubovima iz Italije, Njemačke, Poljske, Ukrajine i Bugarske’’, kaže Csaba Mézes, povjerenik takmičenja CEE.

U ‘’Grupi A’’ nastupiti će prvak Rumunije ekipa ‘’Baia Mare’’, ‘’Pobednik’’ Beograd, ekipe ‘’Ricany’’ iz Češke, ‘’Kecskemét’’ Madžarska i zenički Čelik.

U ‘’Grupi B’’ snage će odmjeriti rumunjska ‘’Timisoara’’, ‘’Bulldogok’’ iz madžarskog grada Sombolata, treća češka ekipa,, najvjerovatnije ‘’Slavia Praha’’, selekcija ‘’Zagreba’’ i slovenačka ‘’Ljubljana’’.

‘’Grupu C’’ predvodi splitska ‘’Nada’’, sa kojom će nastupati madžarski prvak ‘’Vitézek’’, rumunjski ‘’Arad’’, češki ‘’Dragon Brno’’ i austrijski prvak ‘’Donau Wien’’.

Utakmice po grupama će se igrati tokom septembra i novembra naredne godine, dok će se četvrtfinalne, polufinale i finalni meč igrati u prvoj polovini 2012.godine.

''Ovo je do sada najozbiljniji projekat takmičarskog karaktera u cilju podizanja kvaliteta ragbija u srednjoj Evropi, jer će u njemu nastupiti i rumunjski prvak ‘’Baia Mare’’, a poznato je da je Rumunija bila sudionik posljednjeg Svjetskog ragbi prvenstva. Treba izdvojiti i češke ‘’Ricany’’, zatim madžarski ‘’Vitezek’’, ‘’Temisoara’’ i splitsku Nadu'', rekao je za Zedu Tarik Sarajlić, podpredsjednik Ragbi kluba Čelik Zenica.

Realizacijom takmičenja u ‘’CEE ragbi ligi’’ kvalitet ragbi sporta trebao bi da se podigne na viši nivo, posebno u zemljama koje nemaju najbolje uslove za brži razvoj ragbi igre. Primjera radi nakon raspada bivše zemlje ragbi sport se razjedinio na četiri ‘’nova Saveza’’ od kojih niti jedan nije imao i dovoljan broj kvalitetnih klubova. Ubrzanim razvojem i formiranjem novih klubova ugrožen je kvalitet igranja ragbija u novim državama, što se do sada pokušavalo spriječiti pokretanjem ‘’Inter ragbi lige’’ i ‘’Regionalne ragbi lige RRC’’.(Zeda)

****************************************