30 srpnja 2008

Moscow '7

VVA Podmoskovie - Russia - Winner

Ragbijaši zeničkog Čelika su se vratili iz Moskve gdje su učestvovali na Evropskom prvenstvu u ragbiju '7.

Na turniru koji je oganizovao Ruski ragbi Savez uz pokroviteljstvo FIRA-AER učestvovalo je 16 timova iz 15 zemalja.

Čelik kao prvak BiH (32. rangirana po FIRA listi za 2007) se našao u grupi sa prvacima Njemačke (11. rangirana po FIRA listi za 2007), Moldavije (2. rangirana po FIRA listi) i Belgije ( 18. rangirana po FIRA listi).

Prvi dan su se igrale utakmice po grupama.

BiH predstavnik je postigao dobar plasman u grupi i osvojenim 3. mjestom ostvario zacrtani cilj.

Rezultati utakmica igranih 26.07. za plasman u grupi:

  1. SC 1980 Franckfur (Njemačka) – RK. Čelik (Bosna i Hercegovina) 54:0
  2. Usefs Blumarine (Moldavija) - RK. Čelik (Bosna i Hercegovina) 26:19
  3. Leuven (Belgija) - RK. Čelik (Bosna i Hercegovina) 12:12

U prvoj utakmici protiv prvaka Njemačke naši igrači nisu mogli puno rezultatski postići jer su igrači Njemačke bili izuzetno jaki i uz to pojačani sa dva igrača iz Samoe.

Drugu utakmicu Čelik je igrao protiv prvaka Moldavije koja je slovila za favorita u grupi. Ovu utakmicu smo nesretno izgubili u sudijskom vremenu i platili danak neiskustvu. Važno je napomenuti da su igrači Čelika igrali odlično i da je rezultat u momentu oglašavanja sirene za kraj utakmice glasio 19:19, da bi u drugoj minuti sudijskog vremena primili skor i izgubili utakmicu. Da je rezultat ostao neriješen, Čelik bi bio drugoplasirani u grupi i automatski osigurao plasman među prvih osam ekipa na Turniru, što bi bio historijski uspjeh.

U trećoj utakmici protiv prvaka Belgije, naši igrači su ponovili dobru igru iz predhodne utakmice i postigli rezultat 12:12 što nam je osiguralo treće mjesto u grupi.

U ovim utakmicama je Čelik, zbog povreda, ostao bez dva standardna igrača što je, pokazat će se kasnije bio veliki hendikep.

Drugog dana turnira; Čelik je odigrao, bez dva standardna igrača, još dvije utakmice:

  1. Pobednik/Beograd (Srbija) - RK. Čelik (Bosna i Hercegovina) 25:7
  2. RK. Čelik (Bosna i Hercegovina) - NSA Sofia (Bugarska) 14:40

Šta reči o ove dvije utakmice. U prvoj utakmici protiv prvaka Srbije, Čelik je prvo poluvrijeme odigrao dobro i završio rezultatom 7:0. Ovim rezultatom se otišlo na odmor. U drugom dijelu utakmice je došlo do neshvatljivog pada u igri Čelika što je protivnik znao iskoristiti i preokrenuti rezultat u svoju korist.

U drugoj utakmici protiv prvaka Bugarske, Čelik je na momente uspjevao da konsoliduje redove ali je sve to bilo nedovoljno da se iznenade favorizirani igrači iz Sofije.

U finalnoj utakmici Turnira su se sastale dvije ekipe iz Rusije.

VVA-Podmoscovie“ je ubjedljivim rezultatom 34:5 pobijedila svoje zemljake „Yug-Krasnodar“ i time osvoija ovaj Turnir.

Na kraju ne možemo ne spomenuti da je samo sudjelovanje na ovom prestižnom i sada već tradicionalnom turniru u Moskvi veliko priznanje za RK. Čelik i BiH ragbi uopće.

Organizacija Turnira je bila na izuzetno visokom nivou. Organizator se potrudio da sve protekne u najboljem redu... sve pohvale organizatoru.

Turnir je zatvorio Predsjednik Ruskog ragbi Saveza g-din Kopijev uz napomenu da se vidimo i iduće godine.

********************************************************