26 srpnja 2012

RRC 2012/2013, raspored


Zenica, 26.07.2012.

Na juče održanom sastanku RRC, definisan je raspored takmičenja RRC za sezonu 2012/2013. Formiranje grupa i raspored utakmica je određen na temelju ostvarenih rezultata u prošloj sezoni. Za takmičenje se prijavilo 10 klubova koji su podijeljeni u dvije grupe. Nakon prve faze takmičenja po grupama koje će se održati ovu jesen, finalne utakmice će se igrati u proljeće 2013. godine.

Grupa A:
  1. Nada 
  2. Zagreb
  3. Esztergom
  4. Rudar
  5. BRK
Grupa B:
  1. Pobednik
  2. Donau
  3. Čelik
  4. Batta
  5. Mladost
15.09.2012.

1. Zagreb-BRK
2. Esztergom-Rudar
3. Donau-Mladost
4. Čelik-Batta

29.09.2012.

5. BRK-Esztergom
6. Nada-Zagreb
7. Mladost-Čelik
8. Pobednik-Donau

06.10.2012.

9.  Esztergom-Nada
10 .Rudar-BRK
11. Čelik-Pobednik
12. Batta-Mladost

24.11.2012.

13. Nada-Rudar
14. Zagreb-Esztergom
15. Pobednik-Batta
16. Donau-Čelik

01.12.2012.

17.Rudar-Zagreb
18.BRK-Nada
19.Batta-Donau
20.Mladost-Pobednik

16.03.2013.
1/4 finale

21. A2-B3
22. B2-A3

23.03.2013.
1/2 finale

23. A1-B2/A3
24. B1-A2/B3

04.05.2013.
Finale

25. A1(B2/A3) - B1(A2/B3)


19 srpnja 2012

ArcelorMittal Zenica i Ragbi savez BiH potpisali ugovor o donaciji

Danas je došlo do realizacije ranije postignutih pregovora između ArcelorMittala Zenica i Ragbi saveza Bosne i Hercegovine o donaciji željeza za izgradnju ragbi stadiona. Ugovor su potpisali, u ime Arcelor Mittala, generalni direktor Mukund V. Kulkarni i dopredsjednik Ragbi saveza BiH Semir Mahić.

Semir Mahić i Dijana Božić-Srdanović

***

17 srpnja 2012

Beach Rugby fest

Rudar pobjednik "Beach Rugby fest-a" u Tomislavgradu

U nedjelju 15. jula na plaži Marinovac jezera Buško blato a u organizaciji Udruge građana „Dobri ljudi „ i Ragbi kluba Tomislav igrao se drugi po redu turnir na pijesku.
           Domaćini su uložili veliki trud i uspjeli su da ugoste veliki broj (preko sto aktivnih ragbijaša) iz  BiH i Hrvatske. Na žalost u posljednji trenutak otkazalo je nekoliko očekivanih ekipa (primjerice Makarske rivijere i jedan Crnogorski ragbi klub). 
           Ragbi klub Sinj je i ove godine sudjelovao s dvije ekipe. Juniorska ekipa Sinja pojačana s veteranom Zornom Bilokapićem  po prvi put je sudjelovala na jednom ovakvom natjecanju te na kraju s dva poraza i tri pobjede zauzela solidno 5 mjesto. Juniori su u borbi za 5. poziciju pobijedili novoosnovani Mostarski  Ragbi klub Herceg čiji su temelji udareni u isto vrijeme prošle godine  upravo na ovome turniru.
          Seniorska ekipa koja je bila apsolutni favorit i imala čast braniti prošlogodišnji naslov kvalifikacije je odradila ležerno sa 100 % realizacijom.
           Dominantni u svim pogledima poigravali su se redom s protivnicima od kojih za neke  iskreno rečeno ne želeći nikoga uvrijediti, nismo ni čuli.
           U finalu iz druge grupe dolazi također neporažena ekipa Rudara iz Zenice.
           Sinj ulazi nonšalantno u utakmicu, Rudar koristi priliku i na samom početku vodi s dva zgoditka razlike.
            Iskusnoj  ekipi Sinja to i nije baš po volji, konsolidiraju redove te na kraju  regularnog vremena rezultat je bio izjednačen 6-6 i igralo se do zlatnog zgoditka.
            U prvoj akciji Rudar postiže zgoditak i zeničani su u zagrljaju.

Čestitke Rudaru

Konačan poredak: 

          1. Rudar Zenica BiH
          2. Sinj (seniori)
          3. Tomislav Tomislavgrad BiH
          4. Čelik Zenica BiH
          5. Sinj (juniori)
          6. Herceg Mostar BiH
          7. Vitez Vitez BiH
          8. Warriorsi Zavidovići BiH
          9. TRK  Tešanj BiH
        10. Gladijatori Derventa BiH

.

Izvor: RK Sinj


13 srpnja 2012

U nedjelju velika ragbi fešta na Buškom jezeru


Drugi «Beach Rugby fest»


Tomislavgrad – Ragbi klub Tomislav domaćin je drugog «Beach Rugby fest - Buško jezero 2012.», koji će se održati na plaži Marinovac na obali Buškog jezera kod Tomislavgrada.

     Prema prijavama na ovom festivalu ragbija na pijesku nastupiti će najbolje momčadi Čelika i Rudara iz Zenice, Sinja, Viteza, Gladijatora iz Dervente, Arsenala iz Tivta, zatim Tešanjski ragbi klub, Herceg iz Mostara i domaćini Tomislav.

     Beach rugby fest je osmišljen radi popularizacije amaterskog sport, ragbija, u Bosni i Hercegovini, na području općine Tomislavgrad i šire. Tomislavgrad je jedan od rijetkih gradova u Evropi i svijetu koji je vlasnik ragbi turnira na pijesku, i jedini u BiH.

Festival ragbija počinje u prijepodnevnim satima, a glavni ragbi turnir na pijesku plaže Marinovac, u mjesnoj zajednici Kazaginac, počinje u 13 sati. (Zeda)

********

11 srpnja 2012

Pozivnica za turnir


 
Poštovani,

Osobito mi jezadovoljstvo pozvati Vas na 2. beach rugby fest koji će se održati u nedjelju, 15.07.2012. godine sa početkom u 13 h na plaži Marinovac (Kazaginac-općina Tomislavgrad). 

Na turniru sudjeluju momčadi iz BiH i Hrvatske. Beach rugby fest je osmišljen radi popularizacije ragbija,  na području općine Tomislavgrad i šire. Ragbi kao sport je jedan od najpopularnijih i najgledanijih sportova na planetu i ovom prilikom želimo da našim sugrađanima pokažemo sve ljepote koje on nudi. 

Molimo da potvrdite svoj dolazak na email - salee@net.hr ili mob 063 377 688.

Vaš u ragbiju,
Marijo Sabljić

************

10 srpnja 2012

2012-14 - European Nations Cup, 2D

2012-14 - European Nations Cup > ENC 2D

******************

29/09/2012 -- Norway - Bosnia & Herzegovina
10/11/2012 -- Greece - Bosnia & Herzegovina
13/04/2013 -- Bosnia & Herzegovina - Luxembourg
20/04/2013 -- Bosnia & Herzegovina - Finland

******************
   

02 srpnja 2012

"Gladijatori" u Beogradu, 2. dan

Piše: Petar Stanić 

Gladijatori su i drugog dana međunarodnog ragbi turnira Mozzart Beogradski Pobednik igrali prvu utakmicu po satnici vec u 10 časova ujutru. Protivnik je ovog puta bila veoma iskusna ekipa Navodari iz Rumunije. Svi poznavaoci ragbija znaju koliko su opasne ekipe iz ove zemlje koja bila i učesnik Svjetskog prvenstva 2011. na Novom Zelandu, ali ambiciozni Gladijatori su igrali kao da je ragbi reputacija i tradicija zemalja iz kojih dolaze klubovi potpuno obrnuta. 
 
U prvom poluvremenu, Gladijatori su potpuno dominirali u svakom segmentu igre. Rumuni nisu imali nijedan ozbiljan napad jer jednostavno nisu imali loptu u posjedu. Gladijatori tokom ovog poluvremena postižu dva eseja za konačan rezultat polvremena 12-0. Iznenađeni pristupom, taktikom i motivacijom igraca Dervente, već polovinom prvog poluvremena, iskusni Rumuni prave veliki broj prekršaja, visokih obaranja i obaranja bez lopte što utiče na nedovoljno iskusne igrače Gladijatora koji ovu utakmicu gube minimalnim rezultatom i potpunim preokretom 12-14 za Navodari. 
 
Ovom utakmicom završena je borba u grupi koju Gladijatori završavaju na četvrtom mjestu, ispred beogradskog Partizana. Za bolji rezultat nedostajalo je samo malo sportske sreće, jer su dvije utakmice, protiv Rumuna i Reprezentacije Zagreba, uprkos vodstvu izgubljene u poslednjim sekundama meča.
 
U razigravanju i borbi za plasman protivnik je bila ekipa Heriots iz Škotske, kao prvoplasirana u drugoj grupi. Gladijatori su i u ovoj utakmici prvi postigli esej, uspješno izveli koverzaciju i poveli 7-0, ali više od toga nije moglo protiv, pokazaće se kasnije, najbolje ekipe na turniru. Teški protivnici i nezapamćeno visoka temperatura u Beogradu od 35 stepeni u hladu, uzimaju danak protiv reprezentacije Austrije koja takođe pobeđuje minimalnim rezultatom. 
 
RK Gladijatori konačno zauzimaju 7 mjesto na turniru, osvojivši Bowl Kup bez borbe jer se ekipa RK Partizana nije pojavila drugog dana turnira u dovoljnom broju za ovu utakmicu.
 
"Bez imalo sumnje može se reći da su Gladijatori najveće iznenađenje ovog turnira. Njihovo predstavljanje na ovom turniru uspješno je promovisalo grad Derventu, Ragbi Savez Bosne i Hercegovine  i ono što je za mene najbitnije, pokazalo njihovim mladim igračima da mogu uspješno da se takmiče sa mnogo većim klubovima i iskusnijim igračima. Njihov ferplej i sportski pristup obezbjedio im je pozivnicu za turnir slijedeće godine" izjavio je Marko Kapor, predsednik RK Pobednik i organizator turnira nakon dodjele pehara.
 
Kapiteni Heriotsa i Gladijatora

... ispred ambasade Velike Britanije u Srbiji, ambasador Majkl Devenport primio plaketu Dervente


********

01 srpnja 2012

Prijateljska ragbi utakmica u Mostaru

Mostar, nedjelja, 01. jula 2012.


Na stadionu u Ortiješu danas prije podne, po nesnosnoj vrućini i teškom terenu, poslije 30 godina, u Mostaru je odigrana ragbi utakmica.


Sastali su se domaćin, Ragbi klub "Herceg" iz Mostara i Ragbi klub "Vitez". U zanimljivoj utakmici, pred stotinjak zainteresovanih gladalaca, pobijedili su iskusniji ragbijaši iz Viteza rezultatom 29:10.






"Gladijatori" u Beogradu, 1. dan




Ragbi Klub "Gladijatori" iz Devente ima priliku da predstavlja BiH ragbi na do sada najvećem održanom međunarodnom turniru u ragbiju sedam u ovome dijelu Evrope. Pored Gladijatora na turniru "Mozzart Beogradski Pobednik 2012" u seniorskoj konkurenciji još učestvuju ragbi ekipe iz Škotske, Švajcarske, Rumunije, Austrije, Hrvatske i Srbije . Paralelno, na pomoćnom terenu se održava turnir za juniore na kome učestvuju još i ekipe iz Italije.

Turnir je počeo prijemom u ambasadi Velike Britanije gde je rukovodstvu svih ekipa predstavljen turnir sa posebnim osvrtom na Olimpijadu 2016 kada će se ragbi sedam ponovo vratiti u porodicu Olimpijskih sportova. 

Čast da prvom utakmicom otvori turnir pripala je ekipi Gladijatori koji su se protiv favorizovanog domaćina, osvajača duple krune 2012 u Srbiji, višegodišnjeg finaliste Regionalne Lige, RK Pobednika, beogradskoj publici predstavili na najbolji način. Uprkos porazu rezultatom 17-5, borbenost i dobre akcije mladih ragbista iz Bosne i Hercegovine nagovijestili su dobar rezultat na turniru.

To se potvrdilo u drugoj utakmici kada je lako pobjeđen jedan od najstarijih i najuspješnijih klubova na ovim prostorima, beogradski Partizan rezultatom 28-10.

Najteži ispit Gladijatori su imali u trećoj, poslednjoj utakmici prvog dana turnira sa izuzetno jakom Reprezentacijom Zagreba. Tokom većeg dijela utakmice, Gladijatori su vodili 5-0, imali veći posjed lopte i uz veliku podršku publike sve je "mirisalo" na najveće iznenađenje na turniru. Da se to ne desi, pobrinuli su se iskusni reprezentativci Hrvatske i Zagreba koji su uspjeli u posljednja dva minuta da preokrenu rezultat  za konačnih 5-10 za Reprezentaciju Zagreba. 

Drugi dan turnira, posljednju utakmicu u grupi, "Gladijatori" igraju sa ekipom Navodari iz Konstance, Rumunija, kao i borbu za konačan plasman na turniru.

Peca Stanić

**************

BiH se vratila u «staro jato»




Zenica, 30.juna – Takmičarska komisija Evropske ragbi federacije FIRA-AER, nakon bodovanja, utvrdila je listu učesnika «Divizije 2-D» koji će igrati u okviru Evropskog prvenstva u sezoni 2012.-2014.. U ovoj grupi nastupati će Norveška, Grčka, Luxemburg, Bosna i Hercegovina, i selekcija Finske.
     
Reprezentacija Bosne i Hercegovine se, nakon podmlađivanja ekipe, ponovno vratila u Diviziju 2-D, i nastupiti će sa velikim ambicijama u narednim takmičenjima, jer je konačan cilj da se najbolje b-h ragbi selekcija što prije vrati u «grupu 2-B»
  
     
U novoj formacija 2-D nastupiti će reprezentacija Norveške, koja je ispala iz grupe 2-C, a u viši rang, iz sadašnje naše divizije 2-D, su se plasirale selekcije Cipra i Bugarske tako da je i Finska zadržala svoje mjesto u grupi. 

U prvim utakmicama naredne sezone 2012.-2013., koje se igraju ove jeseni sastaju se Finska-Grčka, BiH-Luxemburg, Norveška-Finska i Grčka-BiH, na proljeće BiH je domaćin Norveškoj, zatim se igraju mečevi Luxemburg-Grčka, Norveška-Luxemburg, Finska-BiH, Grčka-Norveška i Luxemburg-Finska, a od jeseni 2013. igraju se uzvratni mečevi.

     O terminima odigravanja utakmica predstavnici reprezentacija dogovoriti će se na sastanku u Odense (Danska), koji će se održati tokom kongresa FIRA-AER 6-8.07.2012.(Zeda)