24 prosinca 2009

12 prosinca 2009

Ragbi klub "Gladijatori", prilog RTRS

IRB Level 1 coaching course

Alistair Brown i Darren McGuigan Zenica, 12.12.2009. godine. Danas se u Zenici, u organizaciji Ragbi saveza Bosne i Hercegovine, održava IRB seminar za ragbi trenere. Seminar će održati dva instruktora Svjetske ragbi asocijacije - IRB iz Irske, Alistair Grow i Darren McGuigan. Seminaru prisustvuju 23 kandidata iz šest BiH ragbi klubova: Marijo Sabljić i Filip Perković iz Tomislavgrada, Samir Fetić, Latif Bešo, Danijel Keserović, Ermin Mušinović, Sabahudin Subašić, Enes Begičević, Alen Tica, Amra Bojić, Dženana Brkić, i Safet Begović, svi iz Ragbi kluba "Čelik" (Zenica), Elvis Tuka, Benjamin Karić, Elvin Spahić, Rasim Čerim, Albin Isaković i Kemal Kadrić iz zeničkog "Rudara", Ibro Salihović, Aldin Muratović i Selmedin Čauć iz Sarajeva, Zekerijah Šabani iz ragbi kluba "Zenica '72" i Radomir Petković iz Ragbi kluba "Gladijatori" iz Dervente. Svi kandidati koji završe ovaj kurs, dobiti će Certifikat o položenom kursu ragbi trenera "Level 1". **************************************

11 prosinca 2009

IRB Level 1 coaching course

U Zenici, 12. Decembra 2009. godine (subota) u hotelu Internacional, održati će se "IRB Level 1" kurs za trenere. Kurs počinje u 08,45 i završava se oko 18,00 sati. Instruktori su Alistair Brown i Darren McGuigan iz Irske.

10 prosinca 2009

Srednjoevropska ragbi liga

Sa sastanka u Zagrebu 05.12.2009. Csaba Mézes U novom prvenstvu 15 najboljih klubova

Zenica, 09.decembra – U narednoj sezoni Srednjoevropske ragbi lige CEE nastupiti će petnaest najboljih klubova iz Rumunije, Madžarske, Austrije, Češke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Srbije u ‘’ragbiju XV’’, dogovoreno je na sastanku koji se proteklog vikenda održao u Zagrebu.

Prema planu druge faze ‘’CEE Ragbi Lige’’ povjerenik takmičenja Csaba Mézes saopćio je da će klubovi zbog smanjenja troškova biti podijeljeni u tri grupe, a igralo bi se po jednostrukom bod sistemu i razigravanju za plasman.

‘’Nakon testne prve faze CEE ragbi lige naša je želja da u drugoj fazi takmičenja okupimo najbolje srednjoevropske klubove, koji će se u trećoj fazi pojačati klubovima iz Italije, Njemačke, Poljske, Ukrajine i Bugarske’’, kaže Csaba Mézes, povjerenik takmičenja CEE.

U ‘’Grupi A’’ nastupiti će prvak Rumunije ekipa ‘’Baia Mare’’, ‘’Pobednik’’ Beograd, ekipe ‘’Ricany’’ iz Češke, ‘’Kecskemét’’ Madžarska i zenički Čelik.

U ‘’Grupi B’’ snage će odmjeriti rumunjska ‘’Timisoara’’, ‘’Bulldogok’’ iz madžarskog grada Sombolata, treća češka ekipa,, najvjerovatnije ‘’Slavia Praha’’, selekcija ‘’Zagreba’’ i slovenačka ‘’Ljubljana’’.

‘’Grupu C’’ predvodi splitska ‘’Nada’’, sa kojom će nastupati madžarski prvak ‘’Vitézek’’, rumunjski ‘’Arad’’, češki ‘’Dragon Brno’’ i austrijski prvak ‘’Donau Wien’’.

Utakmice po grupama će se igrati tokom septembra i novembra naredne godine, dok će se četvrtfinalne, polufinale i finalni meč igrati u prvoj polovini 2012.godine.

''Ovo je do sada najozbiljniji projekat takmičarskog karaktera u cilju podizanja kvaliteta ragbija u srednjoj Evropi, jer će u njemu nastupiti i rumunjski prvak ‘’Baia Mare’’, a poznato je da je Rumunija bila sudionik posljednjeg Svjetskog ragbi prvenstva. Treba izdvojiti i češke ‘’Ricany’’, zatim madžarski ‘’Vitezek’’, ‘’Temisoara’’ i splitsku Nadu'', rekao je za Zedu Tarik Sarajlić, podpredsjednik Ragbi kluba Čelik Zenica.

Realizacijom takmičenja u ‘’CEE ragbi ligi’’ kvalitet ragbi sporta trebao bi da se podigne na viši nivo, posebno u zemljama koje nemaju najbolje uslove za brži razvoj ragbi igre. Primjera radi nakon raspada bivše zemlje ragbi sport se razjedinio na četiri ‘’nova Saveza’’ od kojih niti jedan nije imao i dovoljan broj kvalitetnih klubova. Ubrzanim razvojem i formiranjem novih klubova ugrožen je kvalitet igranja ragbija u novim državama, što se do sada pokušavalo spriječiti pokretanjem ‘’Inter ragbi lige’’ i ‘’Regionalne ragbi lige RRC’’.(Zeda)

****************************************

FIRA-AER December 2009 General Meeting

***************************************** Presentations and documents of the FIRA-AER December 2009 General Meeting LINK http://www.fira-aer-rugby.com/article_detail.php?article=1082 ************************************

Sastanak trenerske organizacije

Poštovani, Sastanak trenerske organizacije Ragbi saveza BiH će biti održana 12.12.2008 (subota),neposredno poslije IRB-ovog seminara za trenere. Početak sastanka je u 18.00 kada je predviđeno da će se završiti IRB seminar Dnevni red sastanka trenerske organizacije : 1. Osvrt na proteklu jesenju sezonu 2. Prijedlozi i sugestije za organizaciju takmičenja za narednu takmičarsku sezonu 3. Usvajanje zajedničkih prijedloga za izbor selektora državnih selekcija 4. Ostala aktuelna problematika S poštovanjem, Kenan Uzunović predsjednik trenerske organizacije ****************************************